Colectare deseuri Sortare Deseuri Botosani

Sortare Deseuri Botosani

Colectare deseuri Sortare Deseuri Botosani reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Sortare Deseuri Botosani - Colectare Deseuri Botosani.


Daca aveti nevoie de: Colectare deseuri Sortare Deseuri Botosani
contactazeaza-ne completand formularul de aici

Descriere Colectare deseuri Sortare Deseuri Botosani

Pentru sortarea materialelor reciclabile din deseuri colectate in amestec este nevoie de o instalatie de sortare mecanica sau o statie de sortare manuala.

Preluarea amestecata a tuturor grupurilor de materiale reciclabile a demonstrat ca hartia, plasticul si sticla sunt greu de sortat in instalatii de sortare, obtinandu-se doar partial materiale pentru procesul de reciclare.

In ceea ce priveste colectarea selectiva, prima actiune necesara este identificarea tipurilor de containere utilizabile pentru colectarea selectiva la surse a deseurilor (ambalaje, deseuri organice si restul deseurilor menajere) si, de asemenea, a modului de etichetare sau marcare a acestora.

Culorile pentru identificarea containerelor şi recipientelor destinate colectării separate a diferitelor tipuri de materiale conţinute în deşeurile municipale şi asimilabile celor municipale sunt următoarele:

sortare-deseuri-culori

 Exista mai multe categorii comune pentru sortarea deseurilor, inclusiv:

 • Deseuri reciclabile: acestea sunt deseurile care pot fi reciclate, cum ar fi hartia, sticla, metalul, plasticul si cartonul.
 • Deseuri organice: acestea sunt deseurile biodegradabile, cum ar fi resturile alimentare, frunzele si iarba.
 • Deseuri periculoase: acestea sunt deseurile care pot fi daunatoare pentru sanatatea umana sau pentru mediul inconjurator, cum ar fi bateriile, uleiurile si produsele chimice.
 • Deseuri nepericuloase: acestea sunt deseurile care nu sunt periculoase pentru sanatatea umana sau pentru mediul inconjurator, cum ar fi hainele, jucariile si obiectele casnice.
 • Deseuri speciale: acestea sunt deseurile care necesita o gestionare speciala, cum ar fi deseurile medicale sau cele radioactive.

Este important sa sortam corect deseurile pentru a asigura ca sunt gestionate in mod adecvat si pentru a reduce impactul lor negativ asupra mediului.

Reciclarea si reutilizarea deseurilor poate fi realizata in doua moduri. Primul permite sortarea si separarea dupa colectarea integrala. Aceasta se poate realiza mecanic sau manual.

Eficacitatea separarii dupa colectare poate fi foarte mare si este o metoda foarte eficienta pentru unele fractiuni. Principala conditie este aceea ca fractiunea recuperata sa poata fi apoi reciclata: calitatea fractiunii de deseuri separate astfel nu trebuie sa fie prea mult afectata de colectarea integrala si separarea ulterioara.

De exemplu, separarea metalelor, lemnului, ambalajelor PET etc. este relativ usoara si materialele recuperate pot fi inca folosite ca materie prima secundara. Nu acelasi lucru se intampla, de exemplu in cazul sticlei (care se sparge la colectare si ramane imprastiata in fragmente mici in masa de deseuri), hartiei (care este puternic poluata de partea organica a deseurilor si de aceea devine mult mai putin valorificabila ca sursa secundara in industria hartiei) si deseurilor organice (o sursa foarte buna de producere a compostului, dar poluate cu metale grele daca se recupereaza din deseurile colectate integral).

Ambalajele din sticla colectate trebuie sortate pentru a se asigura ca sticla sortata dupa culoare este lipsita de impuritati precum aluminiu, plumb si silicati (pietre, portelan si ceramica).

Hartia si cartonul trebuie sortate pentru a elimina impuritatile si pentru a atinge calitatea necesara industriei de hartie si carton. De exemplu, sortarea in categorii precum hartia de scris, carton si hartia de joasa calitate din ambalaje asigura atingerea calitatii necesare pentru reciclare.

Ambalajele din diferite materiale, colectate in amestec, trebuie sortate pentru a ajunge la materiale cu aceeasi compozitie, cel putin dupa cum urmeaza:

 • tabla inoxidabila
 • aluminiu
 • tetrapak

si in ceea ce priveste plasticele, cel putin:

 • PVC
 • PP
 • PE
 • PET

Colectarea selectiva a deseurilor este un proces prin care deseurile sunt separate in diferite categorii, cum ar fi cele reciclabile, organice, periculoase sau speciale, inainte de a fi colectate si transportate spre procesare sau eliminare. Aceasta metoda de colectare a deseurilor este de obicei implementata la nivelul comunitatilor sau al municipiilor.

Colectarea selectiva a deseurilor are mai multe beneficii, inclusiv:

 • Reduce cantitatea de deseuri care ajung in depozitele de gunoi, extinzand durata de viata a acestora.
 • Creste cantitatea de deseuri reciclabile, care pot fi utilizate ca materii prime pentru productia de noi produse.
 • Reduce costurile de eliminare a deseurilor, deoarece deseurile reciclabile sunt mai ieftine de eliminat decat cele nereciclabile.
 • Contribuie la protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si conservarea resurselor naturale.
 • Educa si constientizeaza comunitatea despre importanta gestionarii deseurilor si a mediului.