Colectare deseuri Electrice-Electrocasnice Iasi

Colectare Deseuri EEE Iasi

Colectare deseuri Electrice-Electrocasnice Iasi reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Colectare Deseuri EEE Iasi - Colectare Deseuri Iasi.


Daca aveti nevoie de: Colectare deseuri Electrice-Electrocasnice Iasi
contactazeaza-ne completand formularul de aici

Descriere Colectare deseuri Electrice-Electrocasnice Iasi

   Asociația Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, formată de unsprezece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România.

   Practic, Asociația RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi gestionează toate activităţile necesare colectării, tratării și reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), asigurând, în acelaşi timp, eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu și cu standardele WEEE LABel of EXcellence sau “Eticheta de Excelență în Reciclare”.

   Asociaţia RoRec s-a constituit pentru a prelua de la producători responsabilitatea privind realizarea obiectivelor de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), precum şi raportarea către autorităţile competente a modului de gestionare a DEEE.

   Concret, Asociația RoRec organizează periodic acțiuni de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) venind în sprijinul cetățenilor care doresc să se debaraseze responsabil de aceste obiecte. O componentă foarte importantă a activității asociației o constituie, însă, educarea și conştientizarea populației în privința colectării și reciclării corecte a acestui tip de deșeuri.

   Misiunea RoRec este de a contribui activ la conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin asigurarea de servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea lor ca materii prime „secundare” în circuitul economic.

   Asociaţia RoRec îşi concentrează eforturile pentru ca fiecare dintre noi să devină conştient de impactul pe care îl are în comunitatea în care trăieşte şi de faptul că suntem direct responsabili de deşeurile pe care le generăm.
   Acestea reprezintă surse de materii prime secundare şi prin reciclarea lor contribuim la utilizarea raţională a resurselor naturale, dar reprezintă în acelaşi timp o ameninţare la adresa mediului înconjurător, în cazul în care nu sunt corect reciclate. 

Patrula de Reciclare
Patrula de Reciclare este cel mai amplu proiect național de educație de mediu, desfăşurat în învăţământul pre-universitar!
Performanțe de la startul programului din 2011:
Am format o echipă națională de peste 70,000 de preșcolari, elevi și liceeni și 1800 de dascăli;
Am contribuil la colectare a peste 1.300.000 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România;
Am primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României;
Am câștigat Premiul I la secțiunea ”Programe” la Gala Societății Civile 2015;
Am informat peste 2.000.000 de oameni și i-am încurajat să colecteze responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice;
Am câștigat peste 40.000 de fani ai paginii de Facebook;
Site-ul patruladereciclare.ro a fost nominalizat la Webstock, cea mai mare conferință de social media din România, la categoria ”Proiecte speciale”.

Locul deşeurilor nu este în preajma ta!
Mai mult de 6.400 de acțiuni de colectare au fost desfăşurate în cadrul campaniei Locul deșeurilor nu este în preajma ta!

De ce colectăm deșeurile electrice și electronice?

   Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi 

sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate și reciclare corect din rațiuni ce țin de protecția mediului 

înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic, precum și de protejarea resurselor naturale ale pământului.

   În primul rând, aceste echipamente pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu 

și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.
   De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea irațională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante. 

   Astfel, ceea ce rezultă din deşeurile noastre nu mai reprezintă un pericol, atunci când sunt reciclate corect, iar acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi contribuie responsabil la returnarea în procesul economic a resurselor de care acesta are nevoie pentru a progresa, fără a aduce atingere resurselor de materii prime în continuă 

Ce anume colectăm?diminuare şi a căror exploatare reprezintă în sine anumite riscuri pentru mediu.

   De asemenea, normele europene de mediu preluate de legislaţia naţională în domeniu ne cer să colectăm până la 4 kg DEEE/locuitor în anul 2016, iar noi, românii, trebuie să demonstrăm că putem mai mult decât 1 kg/locuitor (maximul înregistrat de la demararea aplicării legislaţiei privind gestionarea DEEE în România). Altfel, riscăm să plătim amenzi ce pot ajunge până la 124.000 EUR pentru fiecare zi de neconformitate (în acord cu procedura de infringement a UE). Cu alte cuvinte, acest decalaj ne va costa pe fiecare dintre noi, deoarece penalitățile sunt plătite de statul român, din bugetul public, adică din buzunarul cetățenilor.

   Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente, toate acestea intră în categoria DEEE și trebuie reciclate. Pe scurt, colectăm și reciclăm aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează pe baterii.

Ce facem cu deșeurile electrice după colectare?   După preluarea de la populație a deșeurilor, acestea sunt inventariate, stocate în funcţie de tehnologia de tratare/reciclare aplicabilă (ex: aparate frigorifice, televizoare/monitoare CRT, tuburi fluorescente, aparate electrocasnice de mari dimensiuni etc.) încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare şi reciclare.
   Procesul de tratare include mai multe activităţi de natură fizică (dezmembrare / tăiere, sustragerea substanţelor nocive din componenţa unor DEEE prin anumite metode) din care rezultă componente (cabluri, motoare, plăci circuite imprimate) şi materiale (sticlă, plastic, metal etc.) ce vor fi supuse ulterior, în funcţie de caz, unor tratări suplimentare, valorificări, reciclări şi/sau neutralizări şi eliminări nepoluante.
În cele din urmă, după neutralizarea substanţelor periculoase în vederea eliminării nepoluante, rezultă, din procese tehnologice minuţios organizate, materiile prime secundare pentru reintroducerea acestora în circuitul economic (ex: producţia unor bunuri).

   Proiectele și campaniile Asociaţiei RoRec vizează informarea și educarea cetățenilor, precum și crearea unui sistem coerent de management al DEEE la nivel național.
   Serviciul local de colectare oferă servicii permanente de colectare și preluare a deșeurilor electrice de la persoane fizice și juridice, prin intermediul centrelor de colectare. Există 27 de centre de colectare la standarde europene, în 24 județe ale țării.

 

Galerie foto