Deseurile de hartie si carton

  Deseurile din hartie si carton constituie o componenta foarte raspandita din deseurile municipale. Deoarece acest procent este destul de mare, se asteapta ca reciclarea hartiei si cartonului sa reprezinte o oportunitate pentru a evita depozitarea ei, reducand astfel impactul asupra padurilor si implicit asupra mediului.

  Agentii de salubritate deja colecteaza separat deseurile din hartie si carton, in special de la agentii economici si mai putin de la populatie. Aceasta colectare separata trebuie sa se extinda si la nivelul populatiei, deoarece o foarte mare cantitate de hartie si carton poate fi recuperata din acest sector. In prezent exista pubele de capacitati de 1.1 m3 si chiar mai mici asezate in diferite zone de catre agentii de salubritate. Acolo unde au avut rezultate bune, adica pubelele speciale pentru hartie nu contineau si alte tipuri de deseu menajer, aceste pubele au ramas in continuare, iar in celelalte zone au fost ridicate.

  Toate fabricile de hartie din tara noastra accepta deseuri de hartie si carton in vederea reciclarii, in functie de capacitatile existente. Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul MMGA, respectiv Planul National de Gestionare a Deseurilor. Principalele utilizari ale hartiei reciclate: substituirea pastei de hartie, realizarea unor produse pentru constructii: peretii din carton cu gips, combustibili obtinuti din deseuri (in amestec cu deseurile din plastic si lemn).

  Reciclarea hartiei depinde foarte mult de calitatea deseurilor de hartie colectate. Hartia si cartonul pot fi foarte usor contaminate cu alte tipuri de deseuri menajere, in special cu lichide. De aceea este indicata colectarea deseurilor de hartie si carton in containere special amenajate cu o deschizatura mai ingusta, care sa ingreuneze introducerea si altor tipuri de deseuri menajere. Principalele tipuri de deseuri din hartie si carton reciclabile: ziare si reviste, carton gofrat, hartie de calitate si hartie mixta.

Cod CAEN: 381, mai exact 3811, 3811.52 - Deseuri de hartie si carton