Deseurile animaliere provin nu doar din cadavrele necuvantatoarelor, ci si din cabinetele medicale care le trateaza pe acestea.
In ultimul timp subiectul a revenit in atentia oamenilor, a televiziunilor, a jurnalistilor si, in cele din urma, a institutiilor statului. Atentia si mediatizarea de care au parte deseurile de origine animala se datoreaza numarului mare de epidemii care, pornite de la animale, au ajuns sa se transmita la om. Epidemiile de acest gen izbucnesc, iar controlul acestora este aproape imposibil, dificila fiind depistarea sursei primare si a neutralizarii focarelor. In consecinta, statul adopta numeroase legi care sa previna instalarea acestor contagiuni in scopul sanatatii publice si a bunastarii populatiei prin colectarea si eliminarea deseurilor animaliere.
Diferenta dintre epidemiile pornite de la oameni si cele pornite de la animale o face insusi subiectul epidemiei: omul sau animalul. Daca in primul caz protagonistul este mult mai usor de izolat, in cazul animalelor este nevoie de eliminarea lui si inclusiv a suratelor cu care acestea au avut contact; deci, posibil contagioase. De accea, deseurile de origine animala necesita o eliminare cat mai rapida pentru a nu contacta si oamenii. Aceasta etapa de eliminare, alaturi de etapa colectarii, sunt deosebit de importante si trebuiesc indeplinite in siguranta pentru a evita posibilele tragedii.
Deseurile de origine animala pot fi impartite in mai multe categorii in functie de gradul de risc existent. Prima categorie este reprezentata totalitatea partilor corpului, incluzand pieile prelucrate sau brute, care apartin animalelor contagiate, animalele de companie, cat si cele din gradinile zoologice si cele care apartin circului, impreuna cu cele folosite pentru experimente. A doua categorie se refera la resturile animalelor, provenite din grajduri si ferme, dar si parti de animale sacrificate in vederea consumului. In ultima categorie intra produsele de origina animala pe care omul nu le-a putut consuma, resturile ramase in abatoare, coarne, par, copite s.m.d., dar si laptele crud colectat de la animale despre care s-ar putea suspecta ca ar fi contagioase.
Eliminarea acestor deseuri animale trebuie realizata in siguranta si conform legii. Ea poate fi facuta prin incinerare, prin sterilizare sub presiune - cu marcarea permanenta a rezultatului, prin coincinerare in vederea recuperarii de energie sau in transformarea unor combustibili alternativi. Doar in functie de categoria din care fac parte deseurilor de origine animale li se stabileste modul de eliminare.
Indiferent de originea acestora, deseurile animale reprezinta un factor de risc atat pentru sanatatea publica, cat si pentru cea a animalelor si a mediului inconjurator. Acest pericol poate fi diminuat prin directionarea corecta a deseurilor de acest fel catre eliminarea sigura si eficienta. Ca in cazul tuturor tipurilor de deseuri, de altfel, trebuie tinut cont si aici de colectarea si transportul in vederea neutralizarii.
Deseurile veterinare au diferite locuri de provenienta. Acestea pot veni de la abatoarele, unitatile de preparare a carnii, dar si de la macelariile unde raman ca si deseuri parti animale pe care omul nu le poate consuma. Alte origini sunt fermele de crestere a animalelor domestice, gospodariile proprii si private, gradinile zoologice si circurile in cadrul carora unele animale sufera decese, cabinete veterinare, laboratoare de cercetare, dar si magazine mari de tip alimentar care genereaza mancare de origina animala ajunsa la termenul de expirare.
Cu toate ca riscul raspandirii epidemiilor provenite de la deseurile de origine animala este unul cunoscut, iar la nivelul tuturor institutiilor mentionate mai sus sunt prezente coduri de procedura privind colectarea acestora, acestea, din lipsa fondurilor sau din alte vari motive, nu angajeaza firme specializate care sa se ocupe de transportul si de exterminarea rezidurilor animale. Statisticele publicate pe site-ul oficial al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor arata ca sunt autorizati un numar aproximativ de 260 colectori si transportori si putin peste 45 eliminatori, prin diverse metode, de deseuri animale.
Gestionarea eliminarii acestui tip de deseuri este categoric importanta pentru a nu exista situatii in care reziduri animale sunt eliminate neconventional sau abandonate in spatii publice. Acest lucru este ingrijorator avand in vedere ca de-a lungul istoriei sute de milioane de oameni si animale au decedat din cauza epidemiilor ori a pandemiilor sau au devoltat boli grave pentru ca dioxine existente in deseuri animale au ajuns in produsele alimentare.
Tinand cont de astea si observand respectarea partiala a demersurilor de colectare, transport si eliminare a deseurilor de provenienta animala, in anul 2016, Guvernul Romaniei adopta o ordonanta care are ca obiectiv sistematizarea si derularea eliminarii deseurilor de origine animala, ordonanta deseurilor animaliere.