Colectarea deseurilor in spitale

Colectarea deseurilor in spitaleAproape orice activitate umana care are ca rezultat producerea sau folosirea unui anumit bun produce un deseu de o anumita factura. In cazul spitalelor, deseurile provenite din activitatile medicale sunt extrem de periculoase reprezentant o amenintarea pentru sanatatea umana si pentru mediu deoarece exista pericolul de contaminare. Daca aceste tipuri de deseuri spitalicesti nu sunt gestionate corespunzator acestea pot veni in contact cu oamenii si pot crea probleme ce pot scapa de sub control. Fiind deseuri care se incadreaza la categoria de pericol, acestea includ deseuri solide sau lichide care contin sau sunt contaminate fie cu sange sau alte fluide biologice precum si elemente care au avut contact cu virusuri, bacterii, paraziti. De asemenea, tot in  cadrul acestor tipuri de deseuri intra si deseurile intepatoare sau taietoare care sunt deseuri care pot produce (in afara de posibilitatea de contaminare) leziuni fizice prin intepare sau taiere, vorbim aici despre ace sau despre seringi.

Cheia minimizarii si gestionarii eficiente a deseurilor de sanatate ese separarea si idetificarea tipurilor de deseuri de sanatate. Colectarea deseurilor in spitale trebuie gestionata cu deosebita atentie, transportata si depozitata in conditii adecvate acestui tip de deseu periculos, asa incat sa protejeze sanatatea publica.

Colectarea deseurilor in spitale

Deseurile se clasifica prin sortarea deseurilor în pungi sau containere de plastic cu anumite coduri de culori. In plus fata de codificarea culorilor containerelor pentru deseuri, se aplica urmatoarele practici:

  • Deseurile generale de sanatate ar trebuie conduse si alimentate impreuna cu fluxul de deseuri menajere in vederea eliminarii.
  • Seringile si acele ar trebui colectate împreuna, indiferent daca acestea sunt sau nu utilizate la activitati simple. Ele sunt contaminate si sunt de unica folosinta. Containerele trebuie sa fie rezistente la punctie (de obicei din metal sau plastic de inalta densitate) si prevazut cu capace. Ar trebui sa fie rigide si impermeabile astfel incat acestea sa retina in siguranta.
  • Sacii si recipientii pentru deseuri infectioase ar trebui marcati cu Simbolul international al substantei infectioase.
  • Deseurile foarte infectioase ar trebui, ori de cate ori este posibil, sa fie sterilizate imediat prin autoclavare. Prin urmare, este necesar sa fie ambalate in saci si sa fie compatibile cu procesul de tratare propus: pungi rosii, potrivite pentru autoclavare (recomandate).
  • Deseuri citotoxice, cele mai multe fiind produse în spitale importante sau în cercetare. Acestea ar trebui colectate în recipiente rezistente la scurgeri in mod clar etichetate "Deseuri citotoxice".
  • Se pot colecta cantitati mici de deseuri chimice sau farmaceutice impreuna cu deseurile infectioase.
  • Cantitatile mari de produse farmaceutice invechite sau expirate depozitate în spital, secții sau departamente ar trebui să fie returnate in industria farmaceutica pentru eliminare. Alte deseuri farmaceutice generate la acest nivel, cum ar fi medicamente contaminate sau varsate sau ambalaje care contin reziduuri de medicamente nu trebuiesc returnate din cauza riscului de contaminare a farmaciei.

Instructiunile privind separarea si identificarea deseurilor trebuie sa fie afisate la fiecare colectare a deseurilor. Pentru a reaminti personalului procedurile, containerele ar trebui sa fie transportabile atunci cand sunt pline cu trei sferturi. În mod ideal, acestea ar trebui sa fie fabricate din materiale incombustibile, nehalogenate.

Personalul nu trebuie sa incerce niciodata sa remedieze erorile de segregare prin eliminarea obiectelor dintr-o punga sau container dupa eliminare sau prin plasarea unei pungi în interiorul unei alte pungi de alta culoare. In cazul in care exista deseuri generale si periculoase accidental amestecat, amestecul ar trebui tratat ca asistența medicala periculoasa.