Colectare Deseuri Reciclabile

Colectare DeseuriIn ultima vreme, constatam multumiti ca oamenii incep sa isi dea tot mai mult interesul fata de protejarea planetei pe care traim si astfel se constata o crestere a interesului oamenilor fata de centrele de colectare deseuri. Daca pana nu demult fiecare isi arunca deseurile acolo unde considera, fara sa fie constient ca unele dintre aceste deseuri nu sunt biodegradabile si ca trece foarte mult timp pana cand anumite gunoaie si resturi dispar, in prezent tot mai multi par sa inteleaga aspectul acesta si sa actioneze in consecinta.

In acest articol ne-am decis sa vorbim despre importanta reciclarii dar si despre importanta gestului de a ne duce deseurile despre care stim ca sunt nocive sau ca nu trebuie aruncate la gunoi la centrele de reciclare special facute pentru acest scop.

Colectare deseuri

Sunt mai multe tipuri de deseuri, unele mai periculoase si altele mai putin periculoase. De exemplu, exista centre speciale de reciclare pentru anvelopele de cauciuc. Cauciucul nu este un material care sa fie biodegradabil si de aceea nu ne putem arunca aceste cauciucuri unde vrem pentru ca daca fiecare posesor de masina ar face asta, am trai pe o planeta sufocata de cauciucuri. De aceea, ele sunt preluate la centre speciale unde sunt topite si din ele se fac alte obiecte. In felul acesta cauciucul este refolosit si pe langa faptul ca se diminueaza poluarea se face si o mare economie de materiale.

Exista si deseuri chimice periculoase. Aici vorbim despre materialele si substantele precum vopseaua, diluantii si alte astfel de substante chimice. Chiar si ingrasamintele sunt substante chimice ce pot genera mari pericole daca nu le folosim asa cum se recomanda. Deseurile nucleare intra in aceeasi categorie insa pentru ele exista un regim special si ele nu merg la centrele de colectare deseuri. Nu trebuie insa sa ne facem mari griji pentru aceste deseuri deoarece ele sunt produse de centralele atomice si tot acolo se face si reciclarea sau depozitarea lor.

Electricele si electrocasnicele pot merge si ele in centrele de colectare. Acestea contin piese care nu se degradeaza la factorii naturali de mediu si clima si de aceea va recomandam sa nu aruncati electronicele pe oriunde. Sunt cutii speciale amplasate in unele magazine unde le puteti duce, la fel cum sunt si cutii special amenajate pentru a colecta bateriile uzate.

Deseurile medicale sunt deseuri cu regim special. Este clar ca ceea ce ramane in urma actului medical nu sunt produse care sa poata fi aruncate peste tot pentru ca pot sa se raspandeasca boli grave. Imaginati-va doar acele folosite pe un bolnav de hepatita aruncate la voia intamplarii si un copil care le gaseste si se joaca cu ele. De asemenea, medicamentele expirate sunt tot deseuri medicale si este lesne de inteles de cele nu pot sa fie aruncate oriunde, si mai exact trebuie plasate doar in centre de colectare.

In ceea ce priveste deseurile menajere, aici lucrurile stau cat mai simplu. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa mergem la pubelele speciale si sa sortam resturile menajere in plastic, hartie si sticla.