Colectare Deseuri Feroase si Neferoase

Colectare deseuri feroase si neferoase   Deseurile sunt materiale si obiecte nedorite pe care oamenii sau fabricile industriale le arunca. Exista foarte multe tipuri de deseuri, sub forma solida, lichida sau gazoasa care in general provoaca poluare si actioneaza impotriva mediului natural si al omului. Daca sunt parasite, netratate sau transportate in mod necorespunzator catre un centru de colectare deseuri feroase si neferoase poate duce la imbolnavirea sau ranirea oamenilor.   Deseurile sunt considerate periculoase daca sunt inflamabile, corozive, reactive sau toxice.

  O problema din domeniul colectarii si gestionarii deseurilor este neintelegerea, necunoasterea sau necorelarea termenilor, a ceea ce inseamna tipul de deseu si statul care rezulta daca este procesat intr-un anumit fel. Reciclarea reprezinta orice operatiune de valorificare prin care deseurile colectate sunt transformate in produse sau materiale noi pentru a isi indeplini functia lor initiala sau pentru alte scopuri. Valorificare reprezinta operatiunea prin intermediul careia deseurile deservesc unui scop util prin inlocuirea altor materiale.

  In principiu, deseurile pot fi reciclate si utilizate, cu atat mai mult in cazul deseurilor feroase si neferoase. Deseurile feroase si neferoase, daca sunt parasite si necolectate pot duce la ranirea fizica a omului dar si la cea interna intrucat unele substante chimice provenite din acest tip pot avea un efect negeativ asupra sanatatii oamenilor.

  Principalele tipuri de deseuri feroase si neferoase pot fi aluminiu si aliati de aluminiu precum si fier si otel. Otelul, poate proveni din fabrici avand forme si marimi diferite, de la resturi de taiere pana la profile si resturi de mari dimensiuni (table, sina de cale ferata, etc). Metalul poate fi testat prin utilizarea unui magnet, aluminiul este non-magnetic, in timp ce otelul este magnetic. Deseurile metalice provenite de la populatie sunt in principiu dozele de bauturi, realizate din aluminiu si conservele, realizate din otel. Folia care are in compozitie atat metal cat si plastic cum ar fi ambalajele de ciocolata, staniol, nu pot fi reciclate.

  Aditional mai sunt si metale neferoase grele, fie in cantitati semnificative provenite de la fabrici/laboratoare/etc, fie in cantitati mici din deseuri ale oamenilor care sunt periculoase daca nu sunt tratate cu atentie si anume plumbul, mercurul si cuprul. Plumbul este problematic deoarece are un impact posibil asupra copiilor. Plumbul influenteaza sistemul nervos, incetinind invatarea si dictand comportamentul. In natura, este cunoscut ca pumbul este toxic plantelor, animalelor si microorganisemlor. Surse ale provenientei plumbului sunt plasticuri, undite, cristal cu plumb, ceramica, aliaje de lipit, bucati de plumb intermitent si multe alte produse minore. La aceste tipuri de deseuri trebuiesc adaugate reziduuri din maruntirea metalelor, recuperarea de otel si de cablu. Mercurul este un component toxic mai ales ca este gasit in baterii, tuburi, lampi, termometre, etc. bateriile sunt deseuri neferoase periculoase, reciclarea lor fiind recomandata. Aruncarea lor la gunoiul de zi cu zi nu este, insa, recomandat. Acestea trebuiesc fie colectate in centre de colectare a acestor tipuri de deseuri ori returnate la producator. Sunt diverse centre locale care ofera astfel de servicii, exemplu magazine care au incorporat un centru de colectare a bateriilor pentru a putea fi colectate mai departe de firme autorizate si reciclate mai departe. Bateriile reincarcabile sunt posibile deoarece, pana la reciclarealor, acestea rezista mai multe cicluri.