Colectare deseuri electronice - importanta centrelor de colectare asupra mediului

Colectare deseuri electroniceTelevizoarele, computerele, in fapt majoritatea produselor electronice pot contine o serie de substante toxice, cum ar fi plumbul, cadmiul, mercurul si arsenicul. Aceste substante toxice pot contamina apa freatica atunci cand sunt depozitate (iar depozitarea se face in conditii gresite) ceea ce poate reprezenta un risc inalt de imbolnavire pentru oameni sau animale si bineinteles reprezinta o sursa de poluare a naturii. Tot ceea ce se poate baga in priza sau ce functioneaza pe bbaterii, incluzand si becurile sau neoenele, si nu mai functioneaza reprezinta, cu alte cuvinte, deseurile electrice si electronice sau DEEE. De aceea in caz de colectare deseuri electronice trebuie avut in vedere mai multe lucruri, cum ar fi, in primul rand ce tip de deseu electronic este, ce fel de materiale compun electronicele respective, daca pot fi sau nu reciclate.

Exista o taxa pentru reciclarea majoritatii articolelor electronice, exceptie fiind procesoarele desktop, laptopuri și telefoanele mobile. Electronicele trebuie sa aiba posibilitatea ca elementele componente sa poata sa fie dezasamblabile inainte ca acestea sa poata fi reciclate,  procesul de reciclare fiind unul intensiv ca si munca dar si complex ca procedeu intrucat poate necesita deseori manipularea substantelor toxice. Fondurile sunt, de asemenea, utilizate pentru a compensa costul colectarii, stocarii si comercializarii materialelor.

Colectare deseuri electronice - importanta

Deseurile electronice reprezinta segmentul cel mai rapid de crestere al fluxului de deseuri solide municipale. Aceste tipuri de deseuri contin multe materiale valoroase, recuperabile, cum ar mai fi aluminiu, cupru, aur, argint, materiale plastice și metale feroase. Pentru a conserva resursele naturale si energia necesara pentru a produce noi echipamente electronice din resurse virgine, echipamentele electronice pot fi reciclate, refolosite, reduse (cei 3 “R” ai reciclarii) în loc să fie depozitate în depozite de deseuri. In sensul reciclarii de deseuri electronice, in Romania (ca apartenenta la UE si ca obligatie vis-a-vis de conceptul de reciclare electronica) s-au initiat mai multe actiuni de strangere a deseurilor electronice. Aceste actiuni implica faptul ca cetatenii sa isi scoata in fata casei electronicele nefunctionale pentru a fi colectate. Au fost conduse trei astfel de actiuni.

Dar care sunt avantajele si dezavantajele reciclarii deseurilor electronice?

-Se conserva resursele naturale. Reciclarea recupereaza materiale valoroase din electronice vechi care pot fi folosite pentru a face noi produse. Ca rezultat, economisim energie, reducem poluarea, reducem emisiile de gaze cu efect de sera si salvam resursele prin extragerea diminuata a materiei prime de pe pamant (care la un moment dat se va termina);

-Se protejeaza imprejurimile. Reciclarea electronicii invechite promoveaza gestionarea sanatoasa a substantelor chimice toxice, cum ar fi plumbul și mercurul.

-Ajuta pe altii. Donatia produselor electronice utilizate va aduce beneficii comunitatii dvs. prin transmiterea echipamentelor gata de utilizare sau renovate celor care au nevoie de ele.

-Se creeaza locuri de munca. ECycling creeaza locuri de munca pentru reciclatori și refurbizatori profesionisti si creeaza noi piete pentru componentele valoroase dezmembrate.

-Se salveaza spatiul de depozitare. Deseurile electronice reprezinta un flux de deseuri tot mai mare. Prin reciclarea acestor elemente, spatiul depozitului de deseuri este conservat.

Ierarhia optiunilor de gestionare a deseurilor electronice:

-Reutilizarea unitatilor întregi: reutilizati echipamentul electronic functional dand-l cuiva care il poate utiliza în continuare;

-Repararea / retehnologizarea / retehnologizarea unitatilor;

-Recuperarea / reutilizarea perifericelor sau componentelor functionale;

-Reciclarea materialelor constitutive: Reciclati componentele care nu pot fi reparate;

-Responsabil de eliminare a deseurilor periculoase si nepericuloase in depozitele de deseuri autorizate.