Ce sunt deseurile electronice?


Deseurile electronice, este un termen pentru produse electronice care au devenit nedorite, nefunctionale sau invechite ajungand astfel la sfarsitul duratei lor de viata utila. Deoarece tehnologia avanseaza la o rata asa de ridicata, mai multe dispozitive electronice devin "gunoi ", după cativa ani de utilizare. De fapt, categorii intregi de elemente electronice vechi contribuie la deseurile electronice, cum ar fi aparatele video inlocuite cu DVD playere si DVD playere fiind inlocuite de playere Blu-ray. Deseurile electronice sunt create din orice electronice: calculatoare, televizoare, monitoare, telefoane mobile, PDA-uri, aparate video, CD playere, faxuri, imprimante, etc.

Dispozitivele electronice iesite din uz umplu rapid gropile de gunoi ale globului. Numai in Statele Unite, mai mult de 100 de milioane de calculatoare sunt aruncate cu mai putin de 20% fiind reciclate corespunzător in centrele de colectare de deseuri electronice.

EPA estimeaza ca 60 de milioane de tone metrice sfarsesc in gropile de gunoi in fiecare an. Cele mai multe produse electronice, care sunt aruncate in mod abuziv departe contin o anumita forma de materiale nocive, cum ar fi beriliu, cadmiu, mercur si plumb. Aceste materiale pot fi elemente ce in timp se pot extermina, dar atunci cand volumul lor creste, amenintarea pentru mediu este semnificativa. In afara de cresterea elementelor nocive pentru mediu, depozitarea necorespunzatoare a deseurilor electronice reprezinta si o oportunitate pierduta de reciclare a acestora.

Aproape toate deseurile electronice contin o anumita forma de materiale reciclabile, inclusiv din plastic, sticla si metale. 

Cum poti contribui la reciclarea corespunzatoare a deseurilor electronice?

Rezolvarea problemei de reciclare corespunzatoare a deseurilor electronice incepe prin educatie si obiceiul se schimba ca rezultat al cunoasterii. Majoritatea oamenilor sunt invatati sa recicleze ziare, sticle și cutii de conserve. Aproape orice produs electronic poate fi reciclat in mod corespunzator cu putin efort.

In Romania exista centre de colectare a deseurilor electronice unde electronicele sau electrocasnicele vechi sau inutile sunt reciclate in mod corespunzator. Esta important ca orice centru de colectare de deseuri electronice sa fie certificat in distrugerea in conditii de siguranta si sa prezinte documentele necesare procedurilor de eliminare in mod sigur a deseurilor electronice.