Anvelopele reprezinta o amenintare serioasa pentru mediu pe mai multe fronturi. O parte a riscului revine cu continutul lor chimic. Toxinele eliberate din descompunerea anvelopelor, incinerarea lor sau incendiile accidentale ce provoaca arderea acestora pot polua apa, aerul si solul . In Statele Unite al Americii, in timp ce 42 de state impun reglementari de eliminare a pneurilor intr-o anumita masura, opt state nu au restrictii cu privire la ceea ce trebuie sa faci cu anvelopele aruncate. Chiar si cu legile in vigoare, inca se fac depozitari de anvelope in spatii necorespunzatoare, prezentand un impact negativ asupra mediului, desi exista numeroase centre de colectare a deseurilor din anvelope.
Depozitul de deseuri anvelope
Agenția de Protecție a Mediului SUA estimeaza ca, în timp ce anvelopele reprezinta mai puțin de 2 la suta din deșeuri municipale solide totale, aproape 5 milioane de tone de deșeuri de anvelope au fost refolosite numai în 2007; în medie, aproximativ 35 la suta din cauciucul din anvelope este reciclat. Acest lucru inseamna ca milioane de tone de deseuri de anvelope sunt aruncate in gropile de gunoi deja supraaglomerate - numai 11 state interzic toate deseurile anvelopelor in depozitele de deseuri. Tehnologia a contribuit la o solutie pentru aceasta problema, facand anvelope mai mici si mai durabile, astfel incat mai multe anvelope sunt reconvertite si mai putine sfarsesc in gropile de gunoi.
Risc de incendiu
O alta amenintare majora a anvelopelor scoase din uz o prezinta riscul crescut de incendiu. Cand intra in contact cu focul, anvelopele devin o sursa de combustibil. De fapt, aproape 50 la suta din anvelopele reciclate in centrele de colectare deseuri, gasesc o a doua viata in generarea de combustibil.
Incendiile alimentate de anvelope pot fi mai dificil de controlat si de stins. In plus, fumul conține substante chimice toxice si pulberi in suspensie care prezinta consecinte asupra sanatatii umane, cum ar fi o inrautatire a conditiilor respiratorii existente.