COLECTARE DESEURI HARTIE SI CARTON PROCESUL DE RECICLARE AL HARTIEI

 Reciclare hartie  Cu totii au auzit despre cat de benefica este reciclarea pentru mediul inconjurator, dar putini stim ce presupune acest proces. Printre cele mai usor de reciclat materiale se numara hartia, iar reciclarea hartiei are cu atat mai multe avantaje decat am crede.

   In ultmii ani ingrijorarea privind mediul inconjurator a crescut considerabil, iar in momentul de fata nu mai este nevoie sa taiem milioane de copaci; numarul acestora s-a micsorat datorita reciclarii pe care oamenii au inceput sa o desfasoare ca pe oricare activitate sociala. Cand vorbim despre hartie, ca material de reciclare, nu ne referim doar la ziare si carti, ci si la ambalajele de carton. Materia prima a hartiei o reprezinta celuloza, iar industria aceasta este printre cele mai poluante industrii deoarece foloseste produsi chimici si degaja in atmosfera substante care dauneaza mediului.

 Reciclare hartie  Procesul de reciclare a hartiei este unul relativ indelungat si urmeaza anumite etape. Primul pas il reprezinta colectarea tuturor materialelor din hartie, exceptie facand deseurile de hartie care au urme de mancare sau agenti chimici, hartia igienica si servetelele; nici hartia cerata, plastifiata sau cea cu capse nu este acceptata. Putem considera acest proces de colectare unul selectiv pe care fiecare dintre noi il poate face in propria locuinta. Sortarea, al doilea pas in proces, constituie in selectionarea facuta de catre colectori. Hartia nu are voie sa fie amestecata cu deseurile menajere, cu sticla, cu metalul sau cu plasticul. O a doua etapa a sortarii este diferentierea hartiei in functie de calitate, de structura, dar si de substantele cu care a fost tratata.

   Exista firme de colectare si reciclare a hartiei si cartonului care se ocupa de strangerea si transportul deseurilor reciclabile din hartie si carton. Daca nu aveti timp sa duceti dumneavoastra deseurile la un centru de reciclare, puteti apela la astfel de firme cu incredere. Ele vor prelua deseurile de hartie si carton vrac sau balotat, maculatura, cartile, caietele, revistele si alte materiale de acest tip.

 Reciclare hartie  Urmatorul pas il constituie maruntirea hartiei si obtinerea unui fel de pasta. Deseurile de hartie, in urma sortarii, sunt rupte in bucati foarte mici de catre masinarii gigantice. Aceste bucati se amesteca cu substante chimice, cu apa si se incalzeste pentru a inlesni procesul de extragere a fibrelor de celuloza. Din acestea rezulta un amestec care, bagat intr-o centrifuga si trecut printr-un set de site, este curatat de impuritati. Curatarea si spalarea acestei paste se face cu ajutorul unor cilindri mari, a altor substante chimice, a aerului (proces de flotatie) si astfel amestecul ramas ramane curat, lipsit de impuritati. Pentru a rafina si pentru a albi pasta, ea este tratata cu peroxid de oxigen. Urmatoarea etapa este uscarea amestecului si trecerea lui printr-o presa in vederea eliminarii excesului de apa. In continuare, fibra reciclata intra intr-o masinarie speciala in interiorul careia amestecul este intins, trecut printre role calde care usuca fibrele de celuloza si in cele din urma acestea capata forma hartiei pe care o cunoastem cu totii.

   Reciclarea hartiei si nu numai contribuie la diminuarea masivelor care depoziteaza deseuri, gropile de gunoi, atat de inestetice si de riscante pentru sanatatea populatiei, dar se reduc considerabil si emisiile de noxe in atmosfera. Este interesant de stiut ca procesul de reciclare al hartiei nu are loc o singura data. De pilda, hartia folosita la birouri sau maculatura se poate recicla de pana la 6 ori, in timp ce la carton reciclarea se poate face de mult mai multe ori.

Reciclare hartie

 Procesele de reciclare au fost imbunatatite de-a lungul timpului astfel incat reciclarea sa dauneze cat mai putin mediului. Unii agenti chimici toxici au fost inlaturati in totalitate din industria reciclatoare de hartie si astfel, procesul de reciclare este din ce in ce mai prietenos cu natura. Ingrijorator este ca suprafata pamantului acoperita cu paduri scade pe zi ce trece, iar, la un moment dat, reciclarea hartiei si a cartonului va fi singura solutie pentru a putea profita in continuare de aceasta deosebit de utila inventie aparuta acum mii de ani: hartia.