Impactul deseurilor textile pentru mediu inconjurator

Stiati ca deseurile textile?

  • sunt estimate ca fiind irosite 10-20% totalul textilelor din industria modei
  • agentia US EPA estimeaza ca deseurile textile ocupa aproape 5% din suprafata planetei
  • peste 70% din populatia planetei folosesc imbracaminte second-hand
  • in 2010 USA exporta peste 100 de milioane de kg de haine folosite catre America Centrala.
  • la nivel mondial aprovizionarea hainelor pentru femei este de cel putin 7 ori mai mare decat ale barbatilor.
  • folosind bumbac reciclat economisim 20.000 de litri de apa pe kilogramul de bumbac
  • agentia US EPA estimeaza ca numai 15% din toate materialele textile sunt reciclate
  • Cele mai multe dintre pubele de colectare, furnizate de catre consiliul local, accepta haine vechi si textile.
  • Doneaza hainele vechi la magazinele de caritate sau du-le la un targ de vanzari. Doneaza numai hainele care inca mai pot fi folosite.
  • Hainele uzate pot fi folosite pentru a face alte articole textile, cum ar fi fete de perna sau carpe de curatat.
  • Cand donati incaltaminte, asigurati-va ca sunt legati intre ei astfel incat sa nu se piarda.

  Fie ingrijorarea pentru oameni si pentru planeta, sau referitor la pentru supravietuirea afacerilor noastre, incepem sa sa intelegem deseurile ca fiind o indicatie a productiei ineficiente si factorii de consum, si vedem o schimbare in bine din partea industriei pentru gestionarea deseurilor catre lantul de aprovizionare, de prevenirea deseurilor si conceptul de refolosire.
  Textilele sunt un element indispensabil al societatii umane de-a lungul istoriei sale si este o marfa importanta comercializata peste secole la nivel global. Cu toate acestea, textilele exercita diverse efecte asupra mediului in ciclul lor de viata.
  In plus, consumul de produse textile a crescut de-a lungul timpului, atat la nivel global, cat si in tarile nordice. Cresterea consumului are consecinte atat in ceea ce priveste cresterea volumului de deseuri textile si in ceea ce priveste impactul asupra mediului asociat productiei, utilizarea si gestionarea la sfarsitul duratei de viata a textilelor. Prevenirea deseurilor textile este doar un punct de vedere pentru a raspunde acestor provocari.
  In promovarea produselor second-hand, precum si cresterea reciclarii textilelor, pot fi luate in considerare criteriile de achizitii publice ecologice prin includerea produselor second-hand sau din materiale reciclate.
  Este clar ca exista necesitatea de a continua investitiile in noile tehnologii pentru cresterea valorii pentru reciclarea textilelor. Aceasta nu include numai progresele in procesul de prelucrare mecanica si chimica, ci si in gestionarea, reciclarea fibrelor si textilelor ce contin cantitati mari de materiale biodegradabile care intra in fluxul de deseuri.